dijous, 23 d’agost del 2012

Wikipedia busca diners



Wikipedia fa una nova crida als seus usuaris per continuar sent gratuït i per evitar els anuncis publicitaris. Des d'aquesta setmana, la fundació que sosté la popular enciclopèdia online sol·licita aportacions de com a mínim 5 dòlars. L'anunci que els usuaris trobaran en la part superior de les seves pantalles recorda que Wikipedia és el cinquè web més visitat del món i dóna servei a 492 milions de persones cada mes. Malgrat aquestes xifres, Wikipedia té una estructura més que modesta. Disposa només de 138 treballadors i 678 servidors, quan Google té prop d'un milió de servidors i Yahoo! dóna feina a 12.000 persones.
Les principals crítiques que ha rebut Wikipedia se centren en el rigor de la informació que ofereix. El periodista francès Pierre Assouline va publicar un llibre (La revolución Wikipedia, Alianza, 2009) basat en l'estudi dut a terme per alumnes d'un master de Periodisme de l'Institut d'Estudis Polítics de París. El treball concloïa que la prestigiosa Enciclopèdia Britànica és un 24% més fiable que el lloc web de referència en la recerca d'informació. Per a alguns, aquest percentatge és un senyal de manca de rigor. A mi, personalment, em mereix un marge de credibilitat altíssim. La informació que hi trobes no te la pots creure sempre a ulls clucs. L'has de contrastar amb altres fonts i de vegades conté errors però, així i tot, quan l'he necessitat m'ha servit per fer-me una idea general sobre quasi qualsevol tema.
Que ara Wikipedia demani aportacions econòmiques als seus usuaris és indicatiu de cap on van els mitjans de comunicació i els subministradors d'informació. No serà el tot de pagament del passat (Enciclopèdia Britànica) ni el tot gratuït en què molts somiaven o encara hi somien. Com en la majoria de coses de la vida, la sortida passa pel camí del mig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada