dissabte, 11 d’agost del 2012

Platges íntimes

Publicat al diari Ara el 11 d'agost del 2012

A Catalunya encara queden platges íntimes, secretes, poc freqüentades. Són espais d'aigües cristal·lines on és possible gaudir d'un bany serè, sense aglomeracions ni els crits estridents dels venedors de cocos i de gelats, sense necessitat de lluitar per aconseguir dos metres quadrats de sorra i sense patins que t'impedeixin nedar plàcidament. Us presentem 25 cales que permetran al Robinson que molts porteu dins somiar que heu arribat a la vostra illa deserta.
Les platges mes solitàries solen ser les més inaccessibles i llunyanes. Per arribar-hi has de conduir bastant i caminar encara més. No solen tenir un gran aparcament al costat. Al contrari, per accedir-hi sovint has baixar per un pedregar exposat a un sol inclement.
Un cop hi arribes, descobreixes que trobar-te en una platja salvatge té un preu. Algunes resulten incòmodes perquè són de pedres i perquè els serveis són pocs o inexistents. És a dir, que en la majoria dels casos no disposarem de dutxes ni de lavabos, de servei de salvament, d'accés per a minusvàlids, de papereres, xiringuito ni lloguer d'hamaques.
Amb tantes mancances, la bandera blava no onejarà mai en la pràctica totalitat d'aquests oasis. És el preu que haurem de pagar a canvi de tenir unes hores de tranquil·litat a la vora del mar.
A Catalunya, les platges verges es concentren, sobretot, a la Costa Brava. En el blog costabravas.com n'hi ha 180 de referenciades. Àlex Rigola, autor dels textos juntament amb Blanca Pons, coneix bona part d'aquests espais privilegiats. Per a ell, el secret que encara es conservin en el seu estat natural no és altre que la dificultat per accedir-hi.
Rigola delimita tres grans zones on es poden trobar cales íntimes: entre Lloret i Tossa, entre l'Estartit i l'Escala i al Cap de Creus. Tot i això, hi ha altres "oasis de gran valor natural", remarca Rigola: "Probablement el més excepcional sigui la platja de Es Castell, a Palamós, i la seva part nord, que arribaria fins pràcticament Cap Roig. Un altre seria Illa Roja, a Begur, una de les més fotografiades de la Costa Brava".
A causa del seu aïllament, a les cales íntimes s'hi acostuma a practicar el nudisme. Com en tot el litoral, hi està prohibida l'acampada i fer-hi foc, i és obligat emportar-se les deixalles. Això sí, en moltes ocasions la promesa d'arribar a una platja secreta després d'una llarga caminada no impedeix que les seves aigües estiguin plenes de petites embarcacions d'esbarjo fondejades. En el nostre litoral la intimitat sempre és relativa.


TARRAGONA
Platja del Fangar (Deltebre)
La immensitat de la platja garanteix als banyistes que fugen de les multituds el grau d'intimitat necessari. Amb sis quilòmetres de llargària i 500 d'ample, el Fangar permet gaudir d'un dia de platja en un espai natural protegit.

Cala Estany Podrit (Ametlla de Mar)
És una petita cala de 60 metres situada entre petits penyasegats. Accés per la carretera N-340 i l'autopista A-7 (sortida 39). Disposa d'aparcament.

La Roca Plana (Tarragona)
És una de les platges més valorades del litoral tarragoní. Juntament amb les cales Jovera i Fonda, el 2011 va rebre el distintiu de Platges Verges d'entitats ecologistes de la demarcació. Accés difícil.

Cala Fonda o Waikiki (Tarragona)
Tot i tenir un nom de ressonàncies hawaianes, es troba al nord de Tarragona. Per accedir-hi s'ha de fer una passejada per les pinedes del bosc de la Marquesa.

BARCELONA
Platja de Roses o de la Descaragolada (Sitges)
La demarcació de Barcelona està mancada de platges que, encara que només sigui remotament, es puguin considerar verges. Sí que hi ha algunes platges aïllades, com aquesta de Sitges, però registren una ocupació alta.

Platja de Garraf (Sitges)
El petit nucli de Garraf té una platja relativament tranquil·la a només mitja hora de Barcelona i amb estació de rodalies. Disposa de tots els serveis.

Platja la Vinyeta (Calella)
Al peu de la N-II, la Vinyeta és molt freqüentada per nudistes pel fet d'estar relativament isolada. La llengua de sorra, de 200 metres, té roques a banda i banda. Disposa d'un xiringuito.

GIRONA
Platja de Sa Boadella (Lloret de Mar)
Els caminants que fan el camí de ronda de la Costa Brava se solen sorprendre al descobrir la bellesa de les cales de Lloret. El to rogenc de la pedra i les pinedes a tocar d'aigua són dos dels encants de Sa Boadella, que, a més, es troba al peu dels jardins de Santa Clotilde.

Cala Treumal (Lloret de Mar)
Com Sa Boadella, la preciosa cala Treumal disposa de tota mena de serveis, restaurant inclòs. Aquesta, a més, gaudeix de bandera blava. Al costat mateix es troba el jardí botànic Pinya de Rosa.

Cala Futadera (Tossa de Mar)
La carretera de Tossa a Sant Feliu presenta alguns dels paratges més salvatges de la Costa Brava. Al quilòmetre 29 hi ha un desviament. Seguint un camí vertiginós, arribarem a la cala Futadera, també coneguda com la dels 300 esglaons. Paga la pena l'esforç de baixar-hi.

Vallpresona (Santa Cristina d'Aro)
Des de la mateixa carretera es pot accedir a Vallpresona, una platja totalment aïllada de les multituds que, això sí, és de pedres. També s'hi pot arribar nedant des de la veïna cala del Senyor Ramon, d'aigües de color turquesa.

Cala del Vigatà (Sant Feliu de Guíxols)
S'hi arriba des de l'ermita de Sant Elm, des de la qual Ferran Agulló va donar nom a la Costa Brava. El seu fons marí és molt apreciat pels aficionats al busseig i hi ha un projecte per convertir l'espai en reserva marina.

Cala Roques Planes (Calonge)
Disposa d'una petita platja de sorra però sens dubte el seu element més característic són les roques erosionades pels elements que s'endinsen dins del mar, oferint als banyistes un perfecte solàrium natural.

Cala Canyers (Palamós)
És una caleta de poc més de cinquanta metres entre Es Castell i Cap Roig. Té dues casetes de pescadors. De cala Canyers surt, en direcció nord, un camí de ronda que passa per nombroses cales interessants.

Cala Estreta (Palamós)
Per a alguns és, sense discussió, la millor platja salvatge de la Costa Brava. No té cap construcció a la vora i per arribar-hi cal caminar tres quarts d'hora des de la també paradisíaca platja d'Es Castell.

Cala el Crit (Mont-ras)
Cala petita i d'accés fàcil, es troba molt a prop dels Jardins de Cap Roig i de les illes Formigues i rep el nom del crit, que segons la llegenda, va fer una noia de la rodalia al ser segrestada i morta per un pirata.

Cala Illa Roja (Begur)
La cala està presidida per un penyasegat i per una imponent mola rocosa de tons rogencs convertida en illot. S'hi pot accedir tant des de Sa Riera com des de la platja del Racó, a Pals.

Platja Fonda (Begur)
Es troba al sud del Cap de Begur, als peus d'un penyasegat i s'hi accedeix per unes escales. Disposa de xiringuito.

Cala Pelosa (Roses)
És fàcil accedir a aquesta platja de sorra negra. El cap Norfeu la protegeix de la tramuntana, raó per la qual va ser durant molts anys un refugi natural per als pescadors i, avui, per a les embarcacions d'esbarjo.

Cala Tamariua (Port de la Selva)
A un quart d'hora de Port de la Selva en direcció al Cap de Creus, s'arriba a una cala amb nombrosos tamarius. Les aigües hi són transparents, té sorra gruixuda i és molt freqüentada per naturistes.

Platja Tavallera (Port de la Selva)
És una de les platges més inaccessibles de Catalunya, de manera que és, també, una de les més salvatges. Està orientada al nord i s'hi arriba des de Port de Selva després de dues hores de caminada.

Cala Culip
D'accés restringit durant molts anys per la presència del Club Méditerranée, la Cala Culip és una de les preferides d'Àlex Rigola pel seu misteri, per les roques amb formes animals que l'envolten i pel seu fons marí.

Platja del Borró (Colera)
Situada entre Llançà i Colera, la platja del Borró és fàcilment accessible amb cotxe. El proper Cap Ras convida a descobrir els búnquers que Franco hi va fer construir durant la Segona Guerra Mundial.

VALÈNCIA
Cala Ti Ximo (Benidorm)
El litoral del País Valencià, pla i altament urbanitzat, ofereix poques platges íntimes i recollides. Tot i això, Cala Foradada (Vinaròs), Cala Cap Blanc (Calp) o Cala Ti Ximo (Benidorm), de difícil accés, són força tranquil·les.

ILLES BALEARS
Sa Cànova (Artà)
Una de les millors platges verges de les Illes és Sa Cànova, a Artà, a la costa est de Mallorca. Són prop de dos quilòmetres de petites dunes en un espai declarat d'interès natural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada