dijous, 3 de maig del 2012

El cotxe d'Angela Merkel

Publicat a El Periódico del 3 de maig del 2012

Angela Merkel i Rita Barberà tenen més coses en comú que una llarga carrera política. Totes dues es van comprar un cotxe fa més o menys vint anys i els dos vehicles han estat d’actualitat els últims dies. Els casos són il·lustratius. La Merkel es va comprar un Volkswagen Golf de color blanc quan era portaveu d’una República Democràtica Alemanya a punt d’extingir-se. A la reina de l’austeritat li devia fer molta il·lusió estrenar el seu primer vehicle de fabricació occidental, però tot i això el 1995 el va traspassar al seu marit, qui un any més tard se’l va vendre. El Golf en qüestió s’acaba de subhastar al respectable preu de 10.000 euros. L’últim propietari l’ha restaurat a consciència i l’empresari que l’ha comprat pensa fer-lo servir com a objecte publicitari.
A diferència de Merkel, que va adquirir un cotxe fabricat per compatriotes seus, Rita Barberà va optar per un de procedència estrangera i va privilegiar el disseny italià a la fiabilitat alemanya. L’automòbil, un Lancia Delta de color negre, ha estat fora de la circulació des del 1991, quan la volcànica política valenciana accedeix a l’alcaldia. Durant més de vint anys, gairebé ningú l’havia tornat a veure, fins que fa pocs dies el portaveu de Compromís a l’ajuntament ha denunciat que el Lancia ha passat aquest temps acumulant pols en un aparcament municipal.
Sentim contradir a l’excel·lentíssima alcaldessa, que en la seva declaració pública de béns, atribueix al cotxe un valor de zero euros. Si se n’han pagat 10.000 pel Golf de la Merkel, el de la política valenciana segur que també es cotitzarà bé en el mercat de segona mà. El vehicle en qüestió podria interessar a alguna comissió de festes que volgués completar la seva falla o a un empresari interessat a crear el Museu dels Disbarats. Per a Barberà, seria una bonica manera de compensar a la ciutadania per l’ús qüestionable que durant tant temps ha fet d’un espai públic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada