Article publicat a El Periódico del 19 d'abril del 2012
L’anunci deu haver causat consternació a la Casa Rosada: TVE va suspendre dimarts passat l’emissió d’un Españoles en el mundo dedicat a la Patagònia i en el seu lloc va programar un capítol dedicat a Praga. Ni en el pitjor dels seus malsons la presidenta Cristina Fernández de Kirchner es podia arribar a imaginar les terribles conseqüències que l’expropiació de la petroliera YPF tindria per al seu país. De moment, els espectadors de la televisió pública es van quedar sense veure un programa en el qual set espanyols que viuen al sud de l’Argentina ens havien de mostrar les meravelles naturals que amaga el sud del continent americà. La no emissió del programa, que ahir al matí encara es podia veure al web de TVE, segur que generarà una espectacular davallada del turisme a la zona i unes pèrdues milionàries.
És la primera represàlia que Espanya pren després que la vídua de Néstor Kirchner arrabassés bona part del negoci a Repsol. Al darrera hauran de venir altres mesures igual de radicals per fer front al desafiament. Si Aznar va envair l’illot de Perejil per un afer menor, el continuador de la seva obra, Mariano Rajoy, deu estar cavilant, enmig dels seus silencis, les pròximes mesures per restablir el nom i l’honor del regne d’Espanya. Amb tota la humilitat, li proposem algunes idees recollides els últims dies a le xarxes socials: enviament de la Legió al Río de la Plata; nacionalització immediata dels futbolistes argentins que juguen a la Lliga BBVA; reclamació per part de la SGAE dels drets sobre tots els tangos que Gardel va escriure i gravar a Barcelona; suspensió dels vols que connecten Madrid amb Buenos Aires, de manera que la capital quedi internacionalment aïllada; i prohibició de vendre llagostins australs al Caprabo i al Mercadona. En situacions com l’actual, Espanya i el seu president han d’estar a l’altura i ser contundents.
Gabriel, estamos en contacto porque leí tu libro "A China en Bicicleta", ahora leo y creo entender bastante de tu artículo en Catalán. Quiero expresar que muchos no estamos de acuerdo con éste gobierno, pese a que ganó con el 54% el último mes de octubre. Sobre éste tema de la expropiación de YPF, considero que es un paso atrás y una muestra de que van por lo que se les de la gana, no hay detrás de esto una política de energía ni nada por el estilo. No estaba de acuerdo con la privatización de la que ella y su marido fueron actores principales, a lo que hay que agregar que prorrogaron la concesión hace unos años cuando, considero, no lo deberían haber hecho. Creo que la empresa debe pertenecer al Estado argentino como lo era antes pero no de ésta manera. Si hubiera una política clara, ellos no hubieran apoyado la privatización en 1992, no hubieran prorrogado la concesión hace 5 años, no hubieran felicitado por el descubrimiento del yacimiento Vaca Muerta, y muchos otros "hubieran" más. Si Repsol no cumplía ó llevaba más divisas que la correspondían, no invertía y generaba desabastecimiento la solución era la multa u otra acción que corresponda según las leyes.
ResponElimina