Llibres

Guia de les Corts
(Cossetània-Ajuntament de Barcelona, 2013)

Guia de Sants-Montjuïc
(Cossetània-Ajuntament de Barcelona, 2012)

Guia de Gràcia
(Cossetània-Ajuntament de Barcelona, 2011)
Tercer volum de la col·lecció Barcelona barri a barri, la guia de Gràcia aplega els cent principals atractius del districte barceloní amb més vida nocturna. Amb mapes i fotografies dels principals edificis, monuments i espais públics, ofereix un capítol per a cadascun dels cinc barris (Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, El Col, La Salut, Vallcarca i els Penitents i Vila de Gràcia) de tal manera que cadascú es pugui muntar la pròpia ruta. Amb fotografies de Frederic Camallonga.

11 rutes per l'Escala
Itineraris a peu i amb bicicleta
(Cossetània-Ajuntament de l’Escala, 2011)
La guia dóna la possibilitat de descobrir el terme municipal de l’Escala i els seus voltants a peu i amb bicicleta sense grans esforços. El volum conté 11 rutes accessibles per a tots els públics. Edicions en català, castellà, francès i anglès.

La fabulosa història de la senyora Wang
(Meteora, 2011)
El llibre es basa en fets reals. Narra l’apassionant trajectòria vital de Cristina Nubiola, una catalana que va viure a la Xina durant la primera meitat del segle XX. Cristina era una jove mare tarragonina que, el 1932, va quedar vídua de forma prematura. Apareix a la seva vida Wang Rong, un xinès estudiós de les cultures europees del qual s’enamora bojament i amb qui fugirà fins a la Xina, deixant tota una vida al darrere, inclosa una filla de tres anys. Cristina viurà com a ciutadana xinesa les convulses dècades de 1930, 1940 i 1950, quan el gran país de l’Orient pateix la invasió japonesa, la Segona Guerra Mundial i la guerra civil que culminarà amb l’ascens al poder de Mao.
La recerca de l’autor i el testimoni de les persones que la van conèixer ens ofereixen un relat extraordinari d’integració, recerca de la felicitat, afany de superació i aventura en un país que fins fa ben poc era quasi inaccessible per a una dona estrangera.

L'Escala. Llum, mar, roca, vent
(Arola, 2011)
(Co-autor, juntament amb Kim Castells). Una evocació marinera de l’Escala, de la seva costa, dels seus cels tramuntanals, dels seus vents i de la seva gent, de la tradició pesquera i d’una història que es remunta a l’Empúries grega i romana. Llibre de gran format, amb imatges de Kim Castells.

Descobrint Montilla
El somni català del president de la Generalitat
(La Magrana-RBA, 2010)
Tres anys després d’accedir a la presidència de la Generalitat, José Montilla seguia sent, per a molts catalans, un gran desconegut. Home de poques paraules, de perfil hieràtic i gest impertorbable, Montilla ha seguit un camí diferent al de la majoria de polítics. Nascut en un poblet de Còrdova el 1955, No té cap títol universitari ni ha viscut mai a París ni als Estats Units. Polític absolutament atípic, és amant de la discreció i detesta els crits i el xivarri. Les persones que el coneixen destaquen d’ell que és un treballador incansable i un home de consensos.
El llibre mostra com és i com pensa la persona que a finals del 2006 es va convertir en el primer president de la Generalitat contemporània nascut fora de Catalunya. Edicions en català i castellà.

Sportman
Les millors imatges dels pioners de l’esport català
(La Magrana, 2008)
A la Barcelona de principis del segle XX es van editar dues revistes de primeríssima qualitat gràfica (Los Deportes i Stadium) que podien competir de tu a tu amb les millors d’Europa. Per les seves cobertes van desfilar molts dels pioners de l’esport català. En les cobertes apareixien ciclistes perfectament clenxinats, mestres d’esgrima que posen davant del fotògraf amb el seu floret, professores de gimnàstica que més aviat ho semblen de catequesi o pilots de globus amb pinta de gondolers venecians. Així es va iniciar un dels fenomens de més impacte de la societat contemporània. Naixia una forma d’oci de la qual avui gaudeix el conjunt de ciutadans.
El volum reprodueix algunes de les cobertes més significatives que van publicar Los Deportes i Stadium entre els anys 1891 i 1930. Llibre de gran format.

Per terres d'Al·là
Viatge a l’altra riba de la Mediterrània
(Brau, 2006)
Crònica d’un viatge per alguns dels racons més desconeguts de la Mediterrània uns mesos després que els EUA envaïssin l’Iraq. Desplaçant-se sempre en bicicleta i transport públic, l’autor va recórrer el llarg camí que va d’Algesires a Istanbul. En el seu accelerat periple, Pernau coneix la desoladora bellesa de la costa mediterrània marroquina, l’Algèria que intenta deixar enrere una guerra civil que ha causat 150.000 morts i la turística Tunísia.
Davant la impossibilitat d’entrar a Líbia, el viatger haurà de volar fins al sempre conflictiu Pròxim Orient. Allà coneix Alexandria i El Alamein, el canal de Suez, el desert del Sinaí i el golf d’Aqaba. De camí cap al nord, visita el desert d’Uadi Ram i la ciutat perduda de Petra, durant la seva estada a Israel coneix de primera mà el conflicte palestí, visita una Damasc adormida pel Ramadà, la cosmopolita Beirut i una Istanbul sacsejada per atemptats terroristes.

Sobre ruedas
(La Vanguardia, 2006))
Dins de la col·lecció Una ciudad de vanguardia (volum número 7). Sobre l’automobilització de Catalunya i el protagonisme dels automòbils i les motos en la nostra societat.


Circuit de Catalunya, 1996-2006
(RACC, 2006)
15 anys de grans premis de motociclisme i Fòrmula 1 al Circuit de Catalunya. Llibre de gran format. Edicions en català i castellà.

RACC, cent anys de passió
(RACC, 2006)
 (Co-autor, juntament amb Javier del Arco i Jaume Arias). La història del club català amb més socis, només superat pel club Super 3, serveix també per explicar l’autombilització d’un país. Llibre de gran format. Edicions en català i castellà.

Barcelona amb bicicleta
Guia pràctica. 20 itineraris
(Columna, 2005)
Tot i que la quantitat de ciclistes urbans a Barcelona és cada cop més important, molta gent que voldria anar amb bicicleta per la ciutat no s’hi llança perquè desconeix com fer-ho. Per quins carrers passar? Com circular entre els cotxes? On guardar la bicicleta? Què cal fer quan plou?
L’autor respon a aquestes i moltes altres preguntes, alhora que ofereix 20 itineraris per descobrir els principals monuments i espais públics de la ciutat.

Les veus de la presó
Històries viscudes per 36 lluitadors antifranquistes
(La Campana, 2003)
(Co-autor, amb José Luis Martín Ramos). Milers de persones van ser detingudes i torturades a Catalunya en la postguerra. En aquest llibre sentim unes veus que encara poden donar el seu testimoni personal. Històries d’un temps en què a la família d’un executat se li negava fins i tot el dret de posar una esquela. Un temps d’impunitat repressiva.
“Ara voleu saber-ho?”, diu un dels entrevistats. “Arribeu massa tard”. És cert que molts dels qui van patir els primers anys de les comissaries i de les presons franquistes ja han desaparegut. Per això té un valor tan extraordinari tot el que expliquen les veus que parlen en aquest llibre. No n’hi ha dues d’iguals. Però les uneix el record fortíssim de la por i l’esperança compartides.
Testimonis, entre d’altres, de Miguel Núñez, Jordi Pujol i Soley, Abel Paz, Isidre Molas o Manuel Vázquez Montalbán.

Catalunya a pinyó fix
(Meteora, 2003)
En el tombant dels segles XIX i XX, la bicicleta era el mitjà de transport més modern que existia, “el vehicle del futur”, el vehicle definitiu. L’esport ciclista va assolir un auge extraordinari. Catalunya es va omplir de velòdroms i el 1911 es va organitzar una cursa que volia emular el ja aleshores famós Tour de France: la Volta a Catalunya.
El llibre narra la història d’aquells pioners del ciclisme que s’aventuraven per camins sempre polsegosos o enfangats a la recerca de noves experiències. En la segona part del text, l’autor reviu en forma de crònica la seva experiència de recórrer, 90 anys després i amb una bicicleta de curses de l’època, el mateix itinerari de la primera Volta a Catalunya.

Locos por el Tour
(RBA, 2003)

(Co-autor, juntament amb Carlos Arribas i Sergi López-Egea)
El primer espanyol que va participar al Tour de França va arribar tan cansat a la línia de sortida després de viatjar de Bilbao a París en bicicleta que ni tan sols va poder acabar la primera etapa. Des d’aquell llunyà 1903, més de 350 ciclistes han emprès l’aventura de la grande boucle guiats per somnis de glòria esportiva i riquesa econòmica. Marià Cañardo, Gabriel Cardona, Loroño, Miquel Poblet, Bahamontes, Pérez Francés, Julio Jiménez, Ocaña, Perico Delgado, Induráin, Beloki…
3 edicions

Barcelona i el cotxe. 100 anys d’amor i odi
(Lunwerg, 2001)
1890. Comença a circular per Barcelona el primer cotxe. L’ha fabricat el tarragoní Francesc Bonet amb el motor que ha comprat a l’Exposició Universal del París. Un segle més tard, l’automòbil ha ocupat tots els espais públics de la ciutat, condicionant la fesomia dels seus carrers i la qualitat de vida dels seus habitants.
El llibre narra, amb profusió d’imatges, la gran transformació experimentada per Barcelona en més de 100 anys. Els primers reglaments de circulació, l’aparició dels taxis, la creació de la Guàrdia Urbana, els primers semàfors, la proliferació de Seat 600, la construcció de les rondes, la Zona Blava… Llibre de gran format.

Tot Cuba amb bicicleta
(La Campana, 1999)
L’autor no ha anat a Cuba per fer una anàlisi política del país ni per fer turisme de platja. Ha agafat la seva bicicleta i durant una colla de setmanes ha circulat per l’illa, de punta a punta, aturant-se sovint per veure millor les coses, parlar amb les persones, i així poder entendre-les millor. I aquesta experiència directa, sense presses, li ha permès descobrir la realitat de la Cuba actual, la política i la turística, sí, però també la de la vida quotidiana dels cubans i les cubanes.
Tot Cuba amb bicicleta és un llibre ple dels colors, les aromes, els contrastos d’un món apassionant quan és viscut des de dins, i per aquestes pàgines desfilen els més diversos personatges populars que l’escriptor retrata amb tota la seva suggestió.

Cuba en bicicleta
(Ediciones B, 2000)

A la Xina amb bicicleta
Turquia, Geòrgia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirguizistan, Kazakhstan, Xina
(La Campana, 1997)
Aquesta és la crònica d’un llarg viatge. 4 mesos, 7.145 quilòmetres, 8 països. Anb bicicleta. Tot sol. L’autor ha pogut realitzar un vell somni infantil –seguint en bona part la mítica ruta de la seda- i qualsevol lector que hagi somiat alguna vegada viure una gran aventura la viurà en aquestes pàgines com si en fos el protagonista.
A la Xina amb bicicleta no és un estudi sociopolític ni un dossier informatiu, encara que estigui ple de notícies sobre els països més poc coneguts de l’Àsia. Són notícies de primera mà, la narració d’experiències personals. A l’autor el prenen per espia, li posen tots els inconvenients per obtenir visats, però aconsegueix superar ports de muntanya de més de 3.000 metres, travessar deserts, fer amistat amb els desconeguts que el conviden a menjar, i a dormir a casa seva. El llibre s’acaba convertint en un gran retaule d’un món quotidià, vist per dins, que no té res a veure amb els nostres costums, explicat amb aquell punt d’humor amb què l’aventurer europeu es mira ell mateix. 3 edicions.

A China en bicicleta
Turquía, Georgia, Azerbayán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kirguizistán, Kazajstán, China
(Ediciones B, 1998)
3 edicions.

El somni català
16 històries d’arrelament
(La Campana, 1995)
És el meu primer llibre de veritat. El vaig escriure el 1995, en plena croada del PP contra Catalunya. En aquell moment, el partit conservador no parava d’atacar pel tema de la llengua i la integració i jo creia que tenia arguments per poder-ho refutar. Els treballs previs que havia fet en barris de Girona amb un elevat percentatge de població provinent de diferents punts d’Espanya m’havien donat un punt de vista radicalment oposat al que els últims mesos havia transmès el cap de l’oposició, José María Aznar. Catalunya era i havia estat un país integrador. Ho havia pogut comprovar en les històries que havia sentit a Vila-Roja, Font de la Pòlvora i Pont Major i sens dubte ho confirmarien les personalitats, també d’orígen immigrant, que donarien el seu testimoni a El somni català.
I, en efecte, Pepe Rubianes, Vázquez Montalbán, Mayte Martín, Antoni Gutiérrez Díaz, Enric Marín, Margarita Nuez, Jorge Fernández Díaz i fins a 16 personalitats molt diverses, per les idees i per les professions, explicaven en el llibre la seva història d’arrelament a Catalunya.
La sorpresa va ser tot l’enrenou que es va organitzar després de la publicació. Aquell mateix 1995, Jordi Pujol va fer seu el títol del llibre en el discurs institucional de cap d’any i, després que el PP guanyés les eleccions generals del 1996, quan Aznar necessitava els vots de CiU al Congrés, Pujol es va presentar a l’entrevista a Madrid amb qui hauria de ser nou president del govern espanyol amb el meu llibre sota el braç. Aznar, que necessitava els convergents, no trigaria gaire a aparèixer públicament dient aquella frase cèlebre: que parlava català en la intimitat.

Vila-Roja, Pont Major, Font de la Pòlvora
(Generalitat de Catalunya, departament de Benestar Social, 1995)

Breu història dels tres barris més humils i desconeguts de Girona. Dins de la col·lecció Els barris d’Adigsa.